Voordelen van een thuisstudie

Mocht je meer willen weten over geschiedenis en van geschiedenis zelfs je werk willen maken, dan kun je er natuurlijk een opleiding voor gaan volgen. Op latere leeftijd is dit echter niet altijd even makkelijk te combineren met je werk, gezin en andere bezigheden. Een thuisstudie bij een opleiding van LOI kan dan een uitkomst bieden. Maar wat is nou precies het voordeel van zo’n thuisstudie? Waarom zou je een thuisstudie gaan volgen? Kun je dit nou echt wel zo makkelijk doen? En wat heb je hier allemaal voor nodig? Lees verder om hierover wat meer te weten te komen. Wij informeren je namelijk graag over deze vorm van onderwijs.

Wat Is een thuisstudie?

De naam thuisstudie zegt het eigenlijk al: een thuisstudie is een opleiding die je thuis kunt volgen. Je krijgt de studiematerialen thuisgestuurd. Vroeger kreeg je dan een map thuisgestuurd, maar tegenwoordig is veel lesmateriaal online te vinden en krijg je een studentnummer waarmee je op de site kunt inloggen. Het lesmateriaal bestaat vaak ook leeswerk, opdrachten, oefenopgaven, naslagwerk en eventueel digitale colleges. Er is een docent die je van afstand zal begeleiden. Je kunt hem of haar je huiswerkopdrachten toesturen en die krijg je dan nagekeken terug. Ook kun je hem of haar via de mail of een chatfunctie vragen stellen. Je docent kan je dan helpen als je vast zit of vragen hebt over de lesstof.

De voordelen van een thuisstudie

Het voordeel van een thuisstudie is natuurlijk dat je de studie in je eigen tijd kunt volgen. Het is niet altijd zo dat de studie in jouw eigen tempo kunt volgen. Soms zit je alsnog vast aan bepaalde deadlines die je zult moeten halen. Maar hoeft in ieder geval niet op een bepaalde tijd in de collegebanken te zitten. Je kunt zelf bepalen of je ’s ochtends aan de studie gaat of dat het beter uitkomt om in ’s avonds of in het weekend dat digitale college te volgen. Je kunt dus je eigen tijd indelen en zelf bepalen wanneer je aan de studie gaat. Ook kun je gewoon thuis studeren, iets dat reistijd bespaard en je ook in je eigen rustige omgeving laat werken in plaats van een druk schoolgebouw of universiteitsgebouw.

Waarom zou je een thuisstudie volgen?

Er zijn verschillende redenen waarom je kan besluiten een thuisstudie te volgen. Misschien heb je het op je huidige werk niet meer naar je zin of wil je gewoon graag eens wat anders. Je hebt dan niet altijd de mogelijkheid om je voor een bepaalde tijd helemaal op de studie te gooien. Er moet immers geld verdiend worden. Een deeltijdstudie kan dan een optie zijn, maar niet iedere werkgever biedt je hier de gelegenheid voor. Een thuisstudie kun je helemaal om je werk heen plannen. Wie weet heb je het prima naar je zin op je huidige werk maar zou je graag wat willen groeien. Een studie kan je dan de mogelijkheid geven om jezelf verder te ontwikkelen en wie weet de volgende stap in jouw carrière te zetten. Hoe dan ook, je bent nooit te oud om uets te leren en geen enkel moment is dus verkeerd om een studie te gaan volgen. Je leert er altijd weer van en kunt er altijd wel iets uithalen.